Hpv, Genital Siğil Ve Vajinal Siğil, Hakkında Bilinmesi Gerekenler.
Có thể bạn quan tâm
GENİTAL SİĞİL NEDİR?
Genital bölgedeki siğillerin sebebi (HPV) Human Papillomavirus’tür. Genital siğil birçok ülkede cinsel yolla bulaşan en sık hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. HPV virüsünün 100’den fazla tipi vardır. Yaklaşık 40 türü genital siğile neden olurken, yaklaşık 15 türü de kansere kadar ilerleyebilen hastalık tablosuna sebep olur ve en fazla rastlanan kanser türü de rahim ağzı kanseridir.
Virüs ile enfekte insanların %40’ı cinsel hayatın ilk iki yılı içinde enfeksiyonu geçirirler. Kanser öncesi lezyonlar 20-29’ lu yaşlarda pik yaparken, kanser 40- 49’lu yaşlarda pik yapmaktadır. HPV ile infekte kişilerin çoğunda bir bulgu ortaya çıkmaz ve kişiler virüs taşıdıklarının farkında değildir (sessiz taşıyıcılar).
HPV lerin bir kısmı anogenital bölgede, diğer kısmı ise el ve ayak gibi organlarda siğil yapmaktadır. El-ayak siğilleri ciddi bir sağlık sorunu olarak kabul edilmemektedir. HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin %90 ından sorumludur ve rahim ağzı (cervical) kanserine yol açmadıkları için düşük riskli HPV tipleri olarak kabul edilirler. Rahim ağzı kanserlerin %70 inden HPV tip 16- 18 (yüksek riskli TİP) ; %20 sinden ise HPV tip 31, 33, 45, 52 ve 58 (yüksek riskli TİP). Diğer tiplerin cervical kanserde etkisi (35, 39, 51, 56, and 59) ise çok daha azdır.
TOPLUMDA GENİTAL SİĞİL + HPV SIKLIĞI NEDİR?
Genital bölgede görünür bir siğil lezyonu OLMADIĞI halde kişiler taşıyıcı olabilecekleri için gerçek sıklığını bilmek mümkün değildir.
HPV NEDEN ÖNEMLİ BİR HASTALIKTIR?
Tekrar belirtmek gerekirse; cinsel yolla en sık bulaşan hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda yapılan çalışmalar göstermiştirki; bayanlardaki rahim ağzı kanserlerinin %99 undan HPV tipleri sorumludur. Son 20 yıldır erkeklerde de siğile bağlı kanser sıklığındaki artış nedeniyle ciddi yaklaşılan bir hastalık haline gelmiştir (ağız-yutak bölgesi, penis ve anal bölge kanserleri). Erkeklerde anal (makat) kanserlerin %80-85’i, penil kanserlerin ise %50’ye yakınının HPV ile ilişkisi gösterilmiştir.
HPV NASIL BULAŞIR?
Bu virüs lezyonu olan veya lezyonu olmayıp taşıyıcı olan kişiden deriden deriye direkt temas ile bulaşır. Deri temasıyla bulaşabildiğinden, tam bir cinsel ilişki yaşanmadan da hastalık bulaşabilir. Sexüel ilişkinin tüm çeşitlerinde cilt temasının olduğu her genital bölgede siğil oluşabilir; hatta el ile bile genital bölgeye bulaşma olabilir. Hastalık cinsel temas ile bulaştığından çok eşlilik önemli bir risk faktörüdür. Partner sayısı arttıkça da risk artmaktadır. Homoseksüeller ve biseksüellerde de özellikle anogenital HPV sıklığı artmaktadır. Genital siğiller; öpüşmekle, havlu, çatal-kaşık kullanımı, bardak, tuvaletten bulaşmaz
Prezervatif genital siğile karşı koruyucumudur? Kondom (prezervatif ) kullanımı HPV bulaşma riski azaltır ancak kesinlikle tam koruma sağlayamaz. Çünkü kondom tüm genital bölge cildini kapatmaz. Eldeki siğil genital bölgeye bulaşır mı?Genital siğillere neden olan HPV tipleri ,vücudun diğer bölgelerinde oluşan olağan siğillerinkinden farklıdır ve onlardan bulaşmazlar.
Genital siğil var ise ; genital temizlikte nelere dikkat edilmeli? Jilet ile yapılan genital bölge temizliğinde ciltte görünür-görünmez sıyrıklar oluşur. Buna bağlı olarak siğili bulunanlarda; siğillerin diğer deri bölgelerine yayılımı artabilir. Bu nedenle genital bölge kıl temizliğinde cildi tahriş etmeyen makinalar veya tüy dökücü kremler kullanılmalıdır.
HPV bulaştıktan ne kadar sonra siğil ortaya çıkar?
Ortaya çıkma (kuluçka) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
HPV idrar yollarını da bulaşır mı?
İdrar kesesinden (mesane) idrarı dışarı attığımız kanala üretra denir. HPV özellikle üretranın en uçtaki yani penis içindeki 3cm’lik kısmını tutabilir (%1-25). Bu siğiller idrar akışını engelleyerek belirti verir. Nadiren mesane ve daha iç kısımdaki üretra tutulumu da olabilir.
GENİTAL SİĞİL İÇİN KİMLER RİSKLİDİR?
Beslenme bozukluğu, sigara içimi, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı, doğum kontrol ilaçları ve östrogen yüksekliği, cinsel partner sayısı, erken yaşta cinsel ilişki başlaması risk faktörleridir
GENİTAL SİĞİL-HPV TANISI NASIL KONULUR?
Hasta muayenesinde genital bölgede lezyonların görülmesiyle veya kadın doğum hekimlerince ; Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında özel bir fırça ile örnek alınmasıyla (Pap smear testi) tanı konur. Smear testi tek başına kanser tanısı koyulmasında yeterli değildir. Smear testinin pozitif çıkması bir problem olduğuna ve tanıya yönelik ek testler yapılması gerektiğine işaret eder. Bazen ayırıcı tanı için biopsi alınması gerekebilir.
Özel durumlarda veya Pap smear testinin anormal çıkması durumunda HPV DNA ‘sını ve tiplerini saptayan özel testler yapılabilir.
HPV DNA testi, serviks kanserine neden olma olasılığı yüksek olan HPV tipleri için serviks bölgesi hücrelerinde virüsün DNA parçalarının aranması işlemidir. HPV DNA testi hastalık bulunan bölgeden alınan ufak bir parçadan veya sürüntü örneğinden yapılabilir (vajinal-üretral sürüntü, siğil dokusu). Sürüntü örneğinde HPV’ye ait DNA materyali PCR yöntemi ile araştırılmaktadır. HPV testi, Pap smear testinden daha üstündür ancak maliyeti yüksek olduğu için rutin uygulamada önerilmemektedir. Öncelikle pap-smear testi yapılır; anormal bir bulgu varsa HPV DNA testi o zaman yapılır. Son zamanlarda Co-test olarak adlandırılan bir test ile pap-smear ve HPV DNA testini alınan tek sürüntüden çalışılabilinmektedir. Kanser erken tanısı amacı ile HPV testi günümüzde sadece kadınlara önerilmektedir. Diğer durumlarda veya erkeklerde HPV testi rutin uygulanmaz, doktorun veya kişinin isteğine göre siğillerden, vücut sıvılarından veya alınan doku örneklerinden HPV DNA testi çalışılabilir.
Genital siğiller cinsel yolla bulaşabileceği için, genital siğilleri olan hastalara diğer cinsel temasla bulaşan hastalıklar (HIV, Hepatit, Gonore v.s...) için yapılan testler de yapılmalıdır.
Genital siğilleri olanlar bayanlar ne sıklıkla kontrole gitmelidirler?
Genital siğilleri olan kadınlarda Pap smear testlerine diğer kadınlardan daha sık ihtiyaç duyulmaz.Senede bir defa jinekolog muayenesi yeterlidir.
GENİTAL SİĞİLDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
HPV aşıları hastalıkların oluşma ve yayılmasını önleyen en etkili yöntemdir.
İnfekte olmadığı bilinen bir cinsel eşle tek eşli bir cinsel hayat sürdürmeliyiz.
Genital siğilleri olanlar, tedavileri tamamlanıncaya kadar cinsel ilişkide bulunmamalıdırlar.
Prezervatifler genital derinin tamamını örtemediğinden koruyuculukları %100 değildir.
Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkama, idrar yapmak, antiseptiklerle temizlemek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamaz.
Spermisid köpük,krem ve jeller koruyucu olmadıkları gibi ciltte tahrişe bağlı HPV geçişini kolaylaştırabilirler.
HPV’DEN AŞI İLE KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?
Aşıların keşfedilmesi özellikle kadınlarda HPV ilişkili kanserlerden korunmada en etkili yol olmuştur. Aynı mantıkla erkeklerde de HPV aşıları kullanılmaktadır. Bu aşılar HPV’ye karşı vücudun immun sistemini güçlendirip genital siğillerin oluşmasını ve kanser gelişimini önleyebilir.
HANGİ TİP HPV AŞILARI VARDIR?
Şu an piyasada 3 tip HPV aşısı vardır:
CERVARİX;
HPV 16 ve 18 virüslerine karşı geliştirilmiştir. Rahim ağzı kanserini engeller ama, genital siğilleri engellemez.
GARDASİL;
HPV Tip 6, 11, 16, 18 e karşı geliştirildi. ..........(Türkiye de mevcut) Hem rahim ağzı kanserini hem de genital siğilleri engeller. Toplamda %70 koruyuculuğu vardır.
GARDASİL9;
HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 e karşı geliştirildi. Hem rahim ağzı kanserini hem de genital siğilleri engeller. Toplamda %90 koruyuculuğu vardır.
Hangi yaşlarda ve hangi sıklıkta aşı önerilir?
9-13 yaş arasında 0 ve 6. aylarda, 14 yaş üzerindeki kişilerde ise 0, 2. ve 6. aylarda uygulanır.
Aşı tedavi edici olmayıp önleyici amaçlı olduğundan ideali cinsel ilişki başlamadan önceki yaşlarda uygulanmalıdır.
Genital siğili olanlarda aşı yaptırabilir mi?
Virüsün bir tipiyle enfekte olan hastalar aşı sayesinde diğer virüs tiplerine karşı da korunabileceklerinden ve nüksleri önleyebileceğinden genital siğili olan hastalara da aşı uygulanabilmektedir.
Cinsel aktif kişilere de aşı uygulanabilir mi?
Cinsel aktif kişilere de uygulanabilir, çünkü kişinin cinsel aktif olması bu virüs ile kesinlikle enfekte olduğu anlamına gelmeyeceği gibi, birkaç tür ile enfekte olsa dahi diğer türler için koruma sağlayacaktır.
Aşı hamilelerde kullanılabilir mi?
Aşı şu anda hamilelik sırasındaönerilmemektedir, ancak aşı verilirse fetus için bilinen bir risk yoktur.
Genital siğiller kendiliğinden iyileşir mi? Siğillerin %40-60’ı ilk yıl içinde kendiliğinden iyileşir-kaybolur. Bu iyileşme kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Bağışıklık sistemin baskılandığı veya zayıfladığı durumlarda ise tekrarlama olacaktır.
GENİTAL SİĞİLLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?
HPV virüsünü tamamen yok eden bir ilaç yoktur. Tedavideki amaç , görünür siğilleri ortadan kaldırıp bulaşma riskini azaltmaktır.
Siğiller cerrahi veya medikal tedavi ile ortadan kaldırılır ancak virüsün vücuttan tamamen atılamayacağı, tekrarlama riskinin olduğu unutulmamalıdır. Siğilin sayısı, büyüklüğü, bulunduğu bölge, hekimin tecrübesi ve imkanlarına göre tedavi yöntemine karar verilir. Temel olarak en sık uygulanan tedavi yöntemi cerrahi eksizyon (lazer veya elektrokoter ile, bistüri veya makas ile tıraşlama), kriyoterapi veya asit solüsyonları ile yakma tedavisidir. Bütün bu tedavilere rağmen tekrarlama riski vardır.
Cinsel partner bilgilendirilmeli midir?
Genital bölgesinde HPV tespit edilenlerin partnerleri de bu konuda uyarılmalı, bilgilendirilmeli ve mutlaka üroloji uzmanına veya kadın doğum uzmanına veya cildiye uzmanına muayene olmalıdırlar.
Çiftlerin Yönetimi nasıl olmalı? Kişiler, siğillere sahip oldukları konusunda ‘mevcut partnerlerine karşı DÜRÜST olmalıdırlar’. Partnerlerini bilgilendirmelidir çünkü siğillere neden olan HPV tipleri partnerine de bulaşabilir ve ilerleyen süreçte partnerde kansere yol açabilir.
Kişiler, gözle görülebilir siğil belirtileri olmamasına rağmen, partnerlerin zaten HPV'ye sahip olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ancak bu nedenle genital siğilleri olan kişilerin seks partnerlerine HPV testi önerilmez ; yalnızca fizik muayene yeterlidir.
Genital bölgede görünür lezyonu olmayanlar için HPV olup olmadığını tespit edebilen bir yöntem yoktur.
Rahim ağzındaki HPV için test yapılabilir ancak genital siğil için bir yöntem yoktur.
Từ khóa » Hpv Kremle Gecer Mi
-
HPV Tedavisi Krem - Genital Siğil | Kondilom | Lazerle Tedavisi
-
Genital Siğilerde Krem Tedavisi - Dr. Alper Mumcu
-
Siğil Kremi - HPV Hakkında Her Şey
-
Genital Siğil
-
Siğil Kremi - Op. Dr. Fatih Adanacıoğlu
-
Hpvgent Siğil Kremi 25 Ml Fiyatı - Taksit Seçenekleri - Hepsiburada
-
Genital Siğil Tedavisi - Op. Dr. Müge Aksoy
-
Genital Siğil Krem Tedavisi, Aldara Krem
-
HPV Siğillerine Krem Tedavisi - Mahmure - Hürriyet
-
Siğil Nedir? Siğil Nasıl Geçer? - Medical Park
-
Genital Siğil Tedavisi Ankara - (Hpv Tedavisi) - Prof. Dr. Deniz Ulaş
-
Genital Siğil Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - Memorial
-
Kondilom Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | HPV Siğil Tedavisi
-
HPV Tedavisi - Dr.Öğr.Üyesi Eser AĞAR