HSP Hastalığı

HSP Hastalığı Hakkında

HSP hastalığına yakalanan kişilerin neredeyse hepsi 10 yaşından küçük çocuklardır. İlerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilse de daha ağır seyreden HSP hastalığının bir diğer adı da Henoch Schönlein Purpurası olarak bilinir.

Purpura Nedir?

Purpura, deri içinde oluşan kanamalar sonucunda ortaya çıkan küçük kırmızı döküntüler ve kolayca çürük oluşumu gibi etkileri beraberinde getiren bir rahatsızlık olarak bilinir.

Henoch – Schönlein Purpurası Nedir?

Henoch – Schönlein Purpurası, eklem ağrıları, karın ağrıları ve böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlarla meydana gelen klinik bir durumdur. 19. yüzyılın başlangıcından beri bilinen bir hastalık olan Henoch – Schönlein Purpurası hastalığının etiyolojisi henüz bilinmemekle birlikte hastalığın kendi kendine iyileştiği de görülmüştür. Böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlar sebebiyle hastalığa yakalanan çocukların hayatları boyunca böbrek hastası olmasına sebep olabilir.

Görülme Sıklığı

HSP hastalığı, çocukluk çağında sık görülen bir hastalık değildir. Yaş olarak belirtmek gerekirse hastalığa yakalananların %98'i 5 ila 15 yaş aralığındaki çocuklardır. Çok nadir olarak daha küçük ya da büyük çocuklarda görülebilir.

Tedavisi

HSP hastalığının özel olarak uygulanan bir tedavi yöntemi olmasa da ağrı kesici ilaçlar ve destek tedavisi ile hastanın durumunun iyiye gitmesi amaçlanır. Ağır hastalarda yatarak, hafif hastalarda ayakta uygulanır.

İlaç Tedavisi

HSP hastalığında uygulanan ilaç tedavisi, kişinin ağrısını dindirmek amacıyla uygulanır. İlaçların tedavi süresinde çok büyük bir etkisi yoktur.

Ağrı Kesiciler

Ciddi eklem ağrılarında, doktor tedavisi ile birlikte ağrı kesiciler tercih edilebilir. Ancak böbrek tutulumu yaşandığında ağrı kesici ilaç alınması önerilmez.

Antihistaminikler

Alerjik nezle gibi hafif hastalıklarda kullanılan antihistaminikler; yan etki olarak uyku ve halsizlik yapar. Öte yandan vücuda alınan yabancı bir maddenin etkisini azaltmak ve yok etmek için de kullanılabilir. Vücutta bulunan dokuların çoğunda yer alan ve kimi zaman zararlı etkilerin olan histaminleri yok etmesi ile bilinir.

Sitotoksik İlaçlar

Hücreye toksik şeklinde etki ederek belli bir hücrenin faaliyetini bitiren ya da tamamen öldüren ilaçlara verilen isim olarak sitotoksik, kemoterapi esnasında kanserli hücrelerin öldürülmesi için kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde istenmeyen hücrelerin büyümesi engellenir. HSP hastalığında da belli hücrelerin faaliyetinin durdurulması istenildiğinde tercih edilebilir.

Kortikosteroid

Yalnızca ciddi eklem ağrılarında nadiren kullanılması gereken ilaçlardan birisi olan kortikosteroid, her hastalığa zemin hazırlaması gibi geniş yan etkileri ile çoğu zaman tercih edilmez.

Antikoagulan İlaçlar

Antikoagülan ilaçlar, yaptığı etkiye göre iki ayrı gruba ayrılır. Heparin ve oral olmak üzere ikiye ayrılan bu gruplarda heparin, etkinliği arttırır ve pıhtılaşma faktörlerini inhibe ederek pıhtılaşma sürecini etkiler. Oral grubunda kullanılan ilaçlar da tam ters etkide bulunur.

İntravenöz Metilprednizolon

Antikoagülan ilaçların oral grubuna benzeyen İntravenöz Metilprednizolon, nadiren de olsa HSP hastalığında tercih edilen ilaçlardan biri olabilir.

Antiplateletler

Antiplateletler, genelde kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan çok önemli ajanlar olarak bilinir. Aspirin gibi antiplatelet etkiye sahip olan ilaçlar, HSP hastalığında ağrıyı dindirmek için tercih edilebilir. Ancak bünyenin kaldıramayacağı ve yan etki oluşturacağı görülen hastalara tavsiye edilmez.

Từ khóa » Hsp Tekrarlar Mı