HTML Nedir Ne İçin Kullanılır? - Art Web Tasarım
Có thể bạn quan tâm
HTML NEDİR ve NE İÇİN KULLANILIR?
Web tasarım işlemine yeni başlamış olanların biraz araştırma yaptıktan sonra ilk tanışmış oldukları ve en sık karşılaşmış oldukları konu hiç şüphe yok ki HTLM sistemidir. Bu durumda HTML sisteminin web tasarım aşamasının en temel taşı olmasından kaynaklanmaktadır. Sosyal ağ forumlarında ve kaynaklarında HTML ile ilgili çok sayıda soru karşımıza çıkmaktadır. HTML nedir? HTML ile neler yapabilmek mümkündür? HTML bir yazılım dilimidir? HTML ile bir site kurmak mümkün müdür? Gibi bir çok soru tartışılmaya devam etmektedir.
Peki bu HTML ne anlama gelir? HTML hakkında tüm merak edilen soruların cevapları, HTML hakkında doğru ve yanlış bilinen bütün her şey için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.
HTML (Hyper Text Markup Language) yani herhangi bir web sayfasını meydana getirmek için kullanılan standart metinlerin işaretlenme dilidir. Bu noktadan çıkarılacak sonuç şudur ki HTML herhangi bir programlama dili kesinlikle değildir.konuyu biraz daha açmak gerekirse HTML, Yandex Browser, Chrome, Opera, Firefox, Safari gibi web tarayıcılarının okuyup anlayabildiği bir çeşit dildir. Tarayıcılar HTML çıktısını okurlar ve bizlere web sitelerinin çalışmasını sağlarlar.
HTML (zengin metin işaretleme dili) internet aracılığıyla web sayfası oluşturmak için kullanılmakta olan bir betik dilidir. HTML dosyaları .html veya .htm uzantılarının içinde saklanmaktadır. HTML, W3C aracılığıyla standart hale gelmektedir.
ASP.net, ASP, PHP Phyton ve Java gibi günümüzde sürekli olarak kullanılan yazılım dilleri ile geliştirilmiş olan web projelerinin her birinin ortak noktası HTML’dir. Web projesi hangi yazılım dili ile hayata geçirilirse geçirilsin en son noktasında HTML olarak tarayıcıya yazılır ve tarayıcı da bu HTML sistemini çıktı olarak okur.
Tarayıcınızda herhangi bir web sayfası görüntülerken Sağ tık =Sayfa Kaynağını Görüntüle seçeneklerini seçtiğimiz anda karşımıza çıkacak olan kodlar HTML olacaktır.
HTML dili bizlere temel olarak görsel, yazı ve video gibi öğeleri sayfa içine konumlandırma ve yerleştirme, bu sayfaların web tarayıcısı içinde düzgün olarak görüntülenmesi, sayfa hakkında arama motorlarına bilgi verme gibi işlemleri gerçekleştirir.
HMTL sistemi ile herhangi bir sayfanın iskeleti meydana getirilir ve bu iskelet CSS (Cascading Style Sheet) ve Lavascript yardımı ile şekillendirilmeye başlanır. JavaScript ve CSS nedir? diye merak edenler ise temel web tasarım konuları yazı dizilerinin devamını okuyarak bilgi sahibi olabilir.
HTML bir web sitesinin içerik katmanlarını oluşturmaktadır.
Index.HTML Nedir?
Bir web sayfasına giriş yaptığımız zaman bize görüntülenen ilk sayfada index.htm, index.html, index.asp, default.htm ya da index.php dosyaları içerisinde birisidir. Index. dosyaları UNIX ve benzeri sunucu sistemler için, default.htm dosyası ise WinNT veya benzeri sistemler için giriş sayfası meydana getirilir.
HTML’nin Tarihçesi
1980 yılında CERN şirketinde görevli olan Tim Berners-Lee, CERN şirketi araştırma ekibinin dökümhanlarını ve bilgilerini birbirleri ile paylaşabilmelerini sağlayabilmek için bir sistemin olması gerektiğine inanıyordu. Bu nedenle prototip olarak ENQUIRE adında bir sistem önerdi.
1989 yılına gelindiğinde ise internet tabanlı olan sistemin ilk aşamalarını yine aynı isim olan Tim Berners-Lee yapmış oldu. 1990 yılında HTML işaretleme dilini geliştirmesinin ardından Word Wide Web (www) sitesini kurmuş oldu. Böylelikle CERN şirketinde bilgi akışını kolaylaştırma amacı dahilinde ortaya çıkan HTML günümüz teknolojisinde hayatımızın olmazsa olmazı olan internetin başlıca temellerini meydana getirmiştir.
HTML 1.0 -1991 sürümü
HTML sisteminin ilk sürümü 1991 yılında paylaşıldı. Zaman geçtikçe çok daha yetenekli olacak olan HTML, henüz 1.0 iken ilk sürüm olmasından dolayı oldukça kısıtlı özelliklere sahipti. Bunun için bu sürüm ile meydana getirilen sayfalarda oldukça basitti. Listeler, başlıklar ve paragraflar bu sürüm için vazgeçilmez özelliklerin başında gelmekteydi.
HTML2.0 – 1994 sürümü
1994 yılında HTML sisteminin 2.0’lık versiyonu paylaşıldı. Bu sürümde gelişme işlemlerine devam edilen HTML, günümüz teknolojisinde sıklıkla kullanmış olduğumuz doldurulabilir form özellikleri kazanmıştır.
HTML3.2 – 1997 sürümü
HTML 3.2 ismi ile üçüncü versiyon 1997 yılında paylaşıldı. Tarayıcılara özel etiket kullanma sistemi getirildi ve o günden bu güne tarayıcı uyumsuzlukları meydana getirilmeye devam etti. Ancak en önemli olan CSS bu sürümle birlikte gelmiş oldu ve artık HTML daha yakışıklı ve kapsamlı olmaya başladı.
HTML 4.0 – 1999 sürümü
HTML 4.0’la birlikte daha önceki sürümlerde var olan gereksiz kodlar sistemden kaldırıldı. Söz dizimi bakımından HTML’nin en donanımlı standartlarına ulaşılmış oldu. HTML’nin ulaşmış olduğu bu nokta web sitelerinin artık çoğalmasına imkan sağlamış oldu.
HTML 5.0 – 2011 sürümü
HTML5 standartlarıyla birlikte artık HTML olağanüstü bir hal almış oldu. Şu an kullanmış olduğumuz bu versiyon, günümüz teknolojisindeki mobil cihazlar ve tabletlerde muhteşem bir uyum içerisinde çalışan ve oldukça fazla özelliğe sahip olmuş, arama motorlarının dostu haline gelmiş durumdadır.
HTML ile Neler Yapılabilmektedir?
En merak edilen sorulardan bir tanesi HTML sistemi ile bir web sayfası meydana getirilebilir mi? sorusudur. Evet. HTML sistemi ile bir web sitesi kurmak mümkündür. Biraz önce de belirttiğimiz gibi bir yazılım dili ile geliştirilmiş olan web projesi öyle ya da böyle HTML olarak tarayıcıya yazılacağından dolayı direk olarak web sitesini HTML sistemi ile yapmak mümkündür.
Ancak bu noktada doğru bilinmesi gereken, HTML sistemi ile yapılmış olan bir sitenin dinamik değil statik olacağıdır. Yani yalnızca HTML ile çalıştırılmış olan bir web sayfasının admin paneli yer almaz. Site üstünde değişiklik yapmak (görsel, yazı gibi eklentiler eklemek, silmek ya da değiştirmek) için sunucuyla bağlantı kurup doğrudan .html dosyasının üzerinde güncellemeleri gerçekleştirmek gerekmektedir. Sizde takdir edersiniz ki bu durum herkesin gerçekleştirebileceği bir işlem olamayacağı gibi, günümüz internet teknolojisini kullanabilmek varken oldukça gereksiz bir işlem olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle HTML’nin ne işe yaradığını iyice bilmesi ve farkına varılması gerekmektedir. Temalar satın alıp site kurmak gibi düşünceler aslına bakacak olursanız pek mantıklı değildir.
HTML Elementleri Hakkında
HTML elementleri, herhangi bir sayfa yapısını meydana getirecek parçacıklardır. Bütün HTML elementleri < ile başlarla ve > ile sonlandırılırlar. Bunlara bazı örnekler vermek gerekirse <div>….</div> bu bir kutu/alan meydana getirme işine yarar ve noktalı bölüme içerik ilave edilir. Bu içerik bilgileri, element içeriğe element contensi olarak ifade edilir. Elementlerin belli başlı özellikleri ve bu özelliklerin almış olduğu değerler yer almaktadır. Bu özelliklere de attributes adı verilmektedir.
HTML Meta Etiketleri
HTML meta etiketleri, web sayfası hakkında olan bilgilerin yazılmasına imkan tanıyan bilgi etiketleridir. SEO aşamalarında da oldukça büyük bir role sahiptir. Meta etiketlerinin en önemli kısmında olanları ve sıklıkla kullanılanları description ve title tagları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meta etiketleri (meta tag), HTML kodlarımıza head tagları arasına yerleştirmiş olduğumuz bilgi etiketleridir. Description, Title, Keywords (bu alanda ne kadar kullanılması gerekiyorsa) Contetnt-Type, Robots ve birkaç tane daha meta etiketi yer almaktadır. Bu etiketlerin asıl kullanım amacı sitemiz ile alakalı gerekli olan bilgileri tanımlamamıza ve imkan sağlamamıza yardımcı olur
Từ khóa » Html Yazılım Dilimidir
-
HTML - Vikipedi
-
HTML Neden Bir Programlama Dili Değildir?
-
HTML Bir Programlama Dili Midir? - Datorium
-
HTML Programlama Dili Değildir Ise Nedir ? - Teknotra
-
HTML Yazılım Dilimidir
-
HTML Neden Bir Programlama Dili Değil? | By Htaccess - Medium
-
HTML Nedir Ne İşe Yarar? - Gerekli Mi Öğrenmeli Miyim? ⋆ Webde ...
-
HTML Bir Programlama Dili Midir?
-
HTML Yazılım Dili Nedir? | PR YAZILIM
-
Web Yazılım Nedir?
-
Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili - Kozan Demircan
-
CSS Bir Programlama Dili Midir?
-
PHP Yazılım Dili Nedir? (Avantajları Ve Kullanım Alanları) - BirNC
-
CSS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Örnekli Anlatım - Koddit