Kadınlarda HPV Virüs Belirtileri - Op. Dr. Müge Aksoy

0312 284 7326Kadınlarda HPV Virüs BelirtileriKadınlarda HPV Virüs Belirtileri

Kadınlarda HPV Virüsü

HPV virüsüne bağlı lezyonlar erkeklerde daha kolay fark edilirken kadınlarda fark edilmesi biraz daha zordur. Bunun nedeni kadın üreme organlarının erkeğe göre daha girintili çıkıntılı ve içerde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kadınlarda HPV virüsü belirtilerini internette araştırmaya girmektedir. Bizde bu konuyu anlatayacağız.

HPV Nedir?

Açılımı human papilloma virüs olan HPV hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan ve kondilom (condyloma accuminata) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşmasına yol açabilen bir çeşit virüstür. HPV virüsü çoğu virüs gibi vücuda birkez girdiğinde hücreler içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyona yol açar.

HPV Nasıl Bulaşır?

Dünya üzerinde yaklaşık 10 kişiden 1’inde görülen HPV çok yaygın bir enfeksiyondur. Esas bulaşma yolu tenden tene temas şeklinde olmakla birlikte nadirende olsa ortak kullanılan alanlarda bulaş tanımlanmıştır.

HPV Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur.  Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.

HPV’nin neden olduğu siğilin adı ise kondilomdur. Kondilomlar HPV’nin düşük riskli grupları (çoğunlukla tip 6,11) ile oluşan cilt lezyonlarıdır. Kanser veye kanser öncüsü değillerdir.

HPV virüsünün yüksek riskli grupları (tip 16, 18vs) kadınlarda özellikle serviks denilen rahim ağzı bölgesinde kanser öncüsü lezyon veya kansere sebebiyet verebilirler. Cinsel ilişki sonrası kanama, geçmeyen kötü kokulu akıntılar gibi şikayetlerin varlığında vajinal smear testi ile bu lezyonlar ve kanser kanser ekarte edilmektedir.

HPV Virüsün Nasıl Bulaştığını Anlayabiliriz?

Bu virüsün kuluçka süresi HPV’nin tipine göre değişken olup bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl arasında bir kuluçka devresini takibenkadında veya erkekte genital bölgede, anüste ağız bölgesinde sayıları ve büyüklükleri değişen siğiller oluşturur. Kişinin bağışıklık durumu ile ilintili olarak bazı kişilerde kuluçka süresi 2ay civarında iken bazılarında da yıllarca hiçbir belirtisi çıkmayabilir.

HPV Takibi Nasıl Yapılır?

HPV virüsünün kendisini yok etmek mümkün değildirancak sebep olduğu durumları tedavi etmekteyiz.Siğiller; yakılarak, dondurularak, cerrahi yöntemle çıkartılarak tedavi edilirken yüksek riskli tiplerin yol açtığı lezyonların derecesine göre değişmektedir.

Güncelleme Tarihi: 26.06.2024Op. Dr. Müge AksoyEditörOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıSayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.Op. Dr. Müge AksoySoru ve Randevu Formuİsim SoyisimEmail AdresiTelefonMesajGÖNDEROP. DR. MÜGE AKSOY1443. Cad. YDA Center A Blok, Kat: 6 No: 197 Çukurambar Çankaya Ankara TürkiyeTEL: +90 312 284 73 26Tüm Fotoğraflar
  • TELEFON
  • YOL TARİFİ
Op. Dr. Müge AksoyOp. Dr. Müge AksoyKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı0312 284 7326
  • ANASAYFA
  • OP. DR. MÜGE AKSOY
  • KÜRTAJ ANKARA
  • VAJİNAL ESTETİK
  • JİNEKOLOJİ
  • GEBELİK VE DOĞUM
  • SAĞLIK KÖŞESİ VE BLOG

Từ khóa » Hpv Kadınlarda Belirti