Meta Tag (Etiketler) Nedir? - SEO Hocası

Meta Tag Nedir?

Meta Tag, web sitelerin bilgi ekleridir. Meta tag kullanımının asıl amacı ise, kullanıcıya web sitesi hakkında bilgi vermektir.

Meta Etiketler;

Description: Description etiketi sitenin içeriğini belirtir. Tanım kısmı, Google dahil birçok arama motoru tarafından desteklenmektedir. Örneğin;

SEO Hocası, Arama Motoru Optimizasyonu konusunda bir rehber olmak için güncel SEO içerikleri, soru ve cevaplar, aktif uzman desteği sağlayan online SEO platformudur. Kullanımı: <meta name=”description” content=”SEO Hocası, Arama Motoru Optimizasyonu konusunda bir rehber olmak için güncel SEO içerikleri, soru ve cevaplar, aktif uzman desteği sağlayan online SEO platformudur.”/> Robots: Robots etiketi ise arama motoru robotuna site içeriklerin karşısında nasıl davranması gerektiğini bildiren etiket türüdür. İsteğinize bağlı olarak aşağıdaki değerleri verebilirsiniz;

  • İndex: Sayfayı dizine eklemeye izin verdiğiniz anlamına gelir.
  • Noindex: Sayfayı dizine eklemeye izin vermediğiniz anlamına gelir.
  • Follow: Sayfa içinde verilen bağlantının robot tarafından izlenmesine izin verdiğiniz anlamına gelir.
  • Nofollow: Sayfa içinde verilen bağlantının robot tarafından izlenmesine izin vermediğiniz anlamına gelir.

Kullanımı: <meta name=”robots” content=”index, noindex, nofollow, follow”/> Content-Type: Bu etiket, Türkçe içerikler için önemlidir. Çünkü bu etiket olmazsa, ön tanımlı olan ISO-8859-1 olarak tanınır ve Türkçe karakterlere izin verilmez. Türkçe bir içeriğiniz olacaksa UTF-8 olarak tanıtmak daha mantıklı olur. Kullanımı: <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF8”/> Nosnippet: Arama sonuçlarında snippet olarak metin veya video önizlemeleri gösterme anlamına gelir. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”nosnippet”/> Max-snippet: Bu etiket ile birlikte metin snippetinin karakter uzunluğı sınırlandırılır. Hiç görünmesini istemiyorsanız 0 veya her önizleme uzunluğuna izin vermek için -1 değeri verin. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-snippet:[sayi]”/> Max-image-preview:[boyut]: Bu etiket ile birlikte ilişikli resmin boyutu sınırlandırılır. Resim, boyut değeri olarak “none”, “standart” veya “large” olabilir. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-iamge-preview:[boyut]”/> Max-video-preview:[sayi]: Bu etiket ile ilişkilendirilmiş video önizlemelerini saniye ile kısıtlar. Haraketsiz bir kareye izin vermek için 0, her önizleme karesine izin vermek için -1 değerleri kullanılır. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-video-preview:[sayi]”/> Noarchive: Sayfanın önizleme için ekran görüntüsünün oluşturulamayacağı anlamına gelir. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”noarchive”/> Unavailable_after:[tarih]: Sayfanızın taranmasını ve dizine eklenmeyi durdurulmasını istediğiniz tarihi ve saati belirlemenizi sağlar. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”unavailable_after:[tarih]”/> Noimageindex:            İlişkili sayfadaki görselleri dizine eklemek istenmediği zaman kullanılır. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”noimageindex”/> None: Bu etiket, noindex ve nofollow etiketleri ile eşdeğerdir. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”none”/> All: Bu etiket, index ve follow etiketleri ile aynı özellikleri taşır. Kullanımı: <meta name=”robots” content=”all”/>

Yalnızca Google’ın Anladığı Meta Tag’ler

<meta name="google" content="nositelinkssearchbox" />: Google arama sonuçlarında gösterilen bazı web sitelerinde, site içine doğrudan giden linkler veya o site ile ilgili metin kutusu bulunur. Bu etiket sayesinde linkler ve metin kutusu arama sonuçlarında görünmez.

<meta name="google" content="notranslate" />: Google, her kullanıcın içeriklerini rahatça okuyabilmesi için sayfanın çeviri bağlantısını verir. Fakat bu site sahibi tarafından istenmezse bu etiket ile birlikte çeviri özelliği kapatılır.

<meta name="google-site-verification" content="..." />: Sitenizin sahipliğini, Search Console için sahipliği doğrulamak amacıyla kullanılan etikettir.

<meta http-equiv="Content-Type" content="...; charset=..." />: Bu etiket, sayfanın içerik türünü ve karakter kümesini tanımlar. <meta charset="..." >: Bu etiket, sayfanın içerik türünü ve karakter kümesini tanımlar.

<meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." />: Bu etikette belirlenen zaman bitiminden sonra kullanıcılar farklı bir URL’e yönlendirilir.

<meta name="viewport" content="...">: Bu etiket, birlikte sayfanın mobil görünümünün nasıl olacağını bildirilir. Bu etiket, sayfanın mobil uyumlu olduğunu gösterir.

<meta name="rating" content="adult" />: Sayfanın yalnızca yetişkinlere uygun olduğunu göstermek için kullanılır.

<meta name="rating" content="RTA-5042-1996-1400-1577-RTA" />: Sayfanın yalnızca yetişkinlere uygun olduğunu göstermek için kullanılır.

Từ khóa » Html Meta Etiketi Nedir