Visual Basic Nedir? Visual Basic Ile Neler Yapılabilir?

Visual Basic orijinal olarak Windows bilgisayar işletim sistemi için program yazmayı kolaylaştırmak için oluşturuldu. Visual Basic'in temeli, Dartmouth College profesörleri John Kemeny ve Thomas Kurtz tarafından icat edilen BASIC adlı daha önceki bir programlama diline dayanıyor. İlk olarak 1991 yılında 1.0 sürümü ile piyasaya sürüldükten sonra 1992 ve 1993 yıllarında 2.0 ve 3.0 versiyonları oluşturuldu. Bu güncellemelerle birlikte daha kullanışlı bir hale gelen programlama dili yavaş yavaş piyasadaki yerini de almaya başladı. Görsel arayüzü oldukça kuvvetli bir dil olan Visual Basic bu nedenle program geliştiricileri tarafından sıkça tercih edilir.

Visual Basic Öğrenmesi Kolay Mıdır?

Öğrenilmesi ve okunması oldukça basit olan bu dil yüksek seviyeli bir dil olarak kabul ediliyor. Yüksek seviyeli programlama diller makine dillerinden daha uzaktır ve anlaşılması daha kolaydır. Bu tür dillerdeki komutlar günlük hayatta kullanılan komutlara benzer ifadeleri içerir. Örneğin orta seviye bir dil kabul edilen C++ programlama dilinde bir metni yazdırmak istediğinizde “cout” komutunu kullanmanız gerekir ancak örneğin yüksek bir seviyeli bir dilde bu komut “print” olarak ifade edilebilir. Bu nedenle Visual Basic diğer yüksek dillerin olduğu gibi programlamaya ve yazılıma yeni başlayanlar için uygun bir dil olarak da görülüyor. Microsoft tarafından geliştirilen programlama dili Windows ile tam uyumlu olarak çalışır. Yine aynı şekilde Windows’ta yer alan video oynatıcı, pdf okuyucuları gibi işletim sistemine ait bileşenlerle uyumlu bir şekilde çalışabilir. Bu şekilde Windows’ta yer alan birçok araç Visual Basic programlama diline entegre edilerek kullanılabiliyor.

İlginizi Çekebilir: C Programlama Dili Nasıl öğrenilir? Neler Yapılabilir?

Visual Basic BASIC Dilini Temel Alıyor

Visual Basic’i kullanan geliştiriciler satır satır editörlere program yazmak yerine görsel arayüz oluşturarak istenilen şeyleri kodlayabiliyorlar. Bu sayede programı kullanan kişiler yazmış oldukları kodları ve tasarımları anbean görebiliyorlar. Bu özellik Visual Basic’in en çok tercih edilen programlama dillerinden biri olmasını sağlayan etkenlerin başında yer alıyor. Dil BASIC programlama dili temel alınarak tasarlanmıştır. Açılımı Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code olan BASIC Türkçeye Yeni Başlayanlar İçin Çok Amaçlı Sembolik Talimat Kodu olarak da çevrilebilir. Bu nedenle yeni başlayan programcılar için oldukça kullanışlı bir dildir. Visual Basic’te başlangıçta oldukça basit uygulamalar yapılsa da zamanla popülerleşmesiyle beraber daha karmaşık tasarımlar da meydana getirildi. Yeni başlayan kullanıcılar da Visual Basic’i biraz öğrenerek yüzlerce dolara satılabilen uygulamalar geliştirebiliyorlar.

İlginizi Çekebilir: Programlama Dilleri Nasıl Öğrenilir, Nerelerde Kullanılır?

Nesne Yönelimli Bir Programlama Dili

Visual Basic ayrıca nesne tabanlı bir dil olmasıyla da ön plana çıkıyor. Yazılım geliştirme açısından oldukça önemli bir özellik olan nesne yönelimli programlama türünde yazılım tasarımı işlevler ya da mantıklar yerine veri ve nesneler üzerinden tasarlanır. 1960’larda yazılımda karışıklığın ve boyutların artmasıyla yazılımcılar için zaman ve maliyetler oldukça artmış vaziyetteydi. Ancak nesne yönelimli programlama teknikleriyle yazılım kodları daha sade, okunaklı ve işlevsel şekilde yazılabilir hale geldi. Bir programlama tekniği olan nesne yönelimli programlamada programcılar belirli niteliklere ve eylemlere sahip nesneler ve sınıflar geliştirirler. Bunu bir şablon olarak hayal edebilirsiniz. Bir dizi tasarım yapacaksanız bu tasarımı birçok kez tekrarlayacaksanız kendinize oluşturduğunuz bir şablon tasarımla her defasında teknik detaylarla uğraşmak yerine şablonunuzu referans alabilirsiniz. Nesne yönelimli programlama teknikleri Visual Basic dışında Python, Java, PHP, C# gibi dillerde de kullanılabiliyor.

İlginizi Çekebilir: Java Programlama Dili Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Microsoft Programları İle Uyumlu

Visual Basic Microsoft tarafından geliştirildiği için yine Microsoft tarafından geliştirilen Office bileşenleri ile birlikte kullanılabiliyor. Özellikle ileri seviyede Excel kullanan kullanıcılar programın kodlama kısmına da erişerek makro işlemleri buradan gerçekleştirebiliyorlar. Zira Excel makrolarının arkasında Visual Basic dilinin temel alındığı bir programlama dili yer alıyor. Öte yandan Microsoft Access ile de veri tabanı oluşturulup Visual Basic’te kullanılabilir. Access veri tabanı genel olarak SQL gibi veri tabanlarından daha zayıf kalsa da basit programların geliştirilmesinde Visual Basic ile birlikte stabil bir şekilde çalışabiliyor.

İlginizi Çekebilir: Python Programlama Dili Nedir? Ne İşe Yarar?

Visual Basic İle Neler Yapılabilir

Visual Basic ile ticari programlar, otomasyon sistemleri, takip ve stok programları yapılabilir. Günümüzde binlerce şirket Visual Basic’le geliştirdikleri bu tür uygulamaları ilgili yerlere satarak para kazanabiliyor. Bunun dışında Visual Basic’te oyun programlama da yapılıyor. Her ne kadar 3 boyutlu bir oyun için yeterli düzeyde olmasa da 2 boyutlu oyunların geliştirilmesi için kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra mesajlaşma programları, sunucu bazlı programlar, resim işleme programları, virüs yazılımları ve donanım yönetim programları geliştirilebiliyor. Visual Basic ile web tabanlı programlar da geliştirilebiliyor. Öte yandan Windows mağazasında yer alan programlar, metin editörleri ve masaüstü uygulamaları da geliştirilebiliyor.

Từ khóa » Visual Basic Nedir özellikleri