Uçuk - Herpes Nedir? | İstanbul Laboratuvarları

Herpes Simpleks ( HSV ) Testi Nedir?

Uçuk, virüslerin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Uçuğa neden olan bu virüslere Herpes Simpleks Virüsleri adı verilir. Genellikle dudaklarda ve ağız çevresinde oluşur, kaşıntı ile başlayan bu uçuklar, içi sıvı dolu kabarcık şeklinde çıkar ve sonra da patlayarak yaraya dönüşürler.

Herpes Simpleks HSV Testi

HSV testi ile tespit edilen virüsün kendisi, viral DNA veya virüs antikorlarıdır.

Herpes kültürü

Açık bir yaradan numune alınır. Bir besi ortamında virüsün çoğaltılır ve izole edilir. Herpes kültürü testinin tamamlanması 2 gün civarındadır. Bu test için taze yaralar en iyi sonucu verir. Viral döküntüler zamanla azalır ve yanlış negatif bir sonuca neden olabilir. Herpes Simpleks Virüsleri kültürde çoğaltıldığı zaman, HSV-1 veya HSV-2 olup olmadığını belirlemek mümkündür.

HSV PCR testi

Alınan numunede HSV virüsünün genetik materyalini saptamak amacıyla yapılır. HSV DNA testi genellikle Herpes kültürü negatif olduğunda yapılır. Herpes kültürünün sonucu doktorun herpes tedavisine karar verebilmesi için yeterli olmayabilir.

HSV DNA testi ile Herpes virüsü tiplendirilebilir ve miktarı ölçülebilir. Az sayıda virüsün bulunduğu bir kaç günlük eski lezyonlarda iyi sonuçlar alınır. HSV ‘ye bağlı menenjit, ensefalit veya keratit tanısını koymada en iyi yöntem HSV DNA testi olup testler içinde en duyarlısıdır.

HSV Antikor testi

HSV virüsü bulaştıktan bir kaç gün sonra vücudumuzda HSV IgM antikorları oluşur, enfeksiyon ile savaşmak üzere kan dolaşımına salınan bu özel proteinler bir kaç hafta süreyle kanda saptanabilir.

HSV IgG ismi verilen başka bir antikor ise HSV IgM üretiminden sonra başlar. HSV ile enfekte olunmuş ise düşük miktarlarda HSV IgG üretilmeye devam edilir. HSV antikor testi, her iki viral tipide ( HSV-1 ve HSV-2 ) saptayabilir ve enfekte olan kişilerde bu testler en erken oluşan IgM ve sonsuza kadar kalacak olan IgG antikorlarını ölçmeye uygundur.

İlginizi Çekebilir Hepatit B

Herpes Simpleks Virüsü bulaştıktan sonra uçukların tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Bazı kişilerde yılda 2-3 kez uçuk çıkar ancak Herpes Simpleks Virüsü bulaşan bazı kişilerde ise uçuk hayatları boyunca sadece bir kez çıkar hatta virüsü taşıdığı halde vücutlarında hiç uçuk çıkmayan kişiler de vardır. Herpes Simpleks Virüsü sinir hücrelerinde uykuya geçtikten sonra yaşam boyu hiç aktifleşmeyebilir.

Dudakta çıkan uçuklara Herpeslabilis, cinsel bölgedeki uçuk enfeksiyonuna herpesgenitalis adı verilir. Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki tipi vardır. Herpes virüs tip 1 genellikle dudak ve burun çevresi gibi yüz bölgesindeki enfeksiyonlara, herpes virüs tip 2 ise genital bölgedeki enfeksiyonlara yol açar.

Herpes Simpleks Virüsü ( HSV ) Nasıl Bulaşır?

Herpes virüsü direkt deri teması ile bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler bulaşır. Virüsler derideki çatlaklardan vücuda girerler. Sinir hücrelerine yerleşerek bu sinirlerin lifleri boyunca ganglion denilen sinir merkezine ilerlerler. Ardından o bölgeye ait cilt ya da mukoza bölgesinde lezyonlarını oluşturmaya başlarlar.

Herpes Simpleks HSV 1 Belirtileri

Yüz, dudaklar, burun ve ağız içinde içi su dolu kabarcıklar oluşur, bu kabarcıklar çok kısa süre içerisinde açılıp ülser yaralarına dönüşür. Ardından üzeri sulanan bu yaralar kabuklaşır, kabuklar sarı beyaz renktedir haha sonra kabuklar kendiliğinden yumuşayarak düşerler. İlk başta yerlerinde kahverengi bir leke bırakır. Daha sonra kahverengi bir ize dönüşür.

Herpes Simpleks HSV 2 Belirtileri

Genital bölgeyi tutar. Kasıklar, kadında vajina dış dudakları, iç kısmı, anüsle vajina arasındaki bölgeyi, rahim ağzını, erkekte penisin özellikle gövdeye yakın kısmını, nadiren penis başı ve testisleri, kalçaları tutabilir.

Hastalığa sahip bireylerin yarısından fazlası hastalığa sahip olduklarını bilmezler. Vücuda giren virüs her zaman aktif değildir. Bir anlamda pusuya yatar ve vücudun, bağışıklık sisteminin zayıf düşmesini bekler.

İlginizi Çekebilir Klamidya - Chlamydia

Pusuya yatan Herpes Simpleks virüsünü aktifleştiren etkenler

  • Adet dönemi
  • Ağır diyabet
  • Ameliyat olmak
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Aşırı A vitamini alınması
  • Enfeksiyonlar
  • Güneşte kalmak
  • Hamilelik
  • Hormonal Değişimler
  • Kansızlık
  • Çok eşlilik ve korunmasız cinsel ilişki
  • Stres
  • Uykusuzluk
  • Vücut direncini düşüren ateşli hastalıklar
  • Yetersiz Beslenme
  • Yorgunluk
  • Yüksek ateş

Bu cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, sinirlerde yaşayan bir virüsten kaynaklanır. İki genel uçuk türü vardır. Herpes simplex tip 1 (HSV-1) genellikle ağız çevresinde soğuk yara oluşmasına neden olur. Herpes simpleks tip 2 (HSV-2) genellikle genital bölgede yaralara neden olur.

Bununla birlikte, ağızda HSV-2 ve genital bölgede HSV-1 elde etmek de mümkündür. Belirtileri kaşıntılı veya ağrılı kabarcıklar içerir. Virüs yara ile deriye temas yoluyla yayılır, ancak virüs bulaşmış kişide yara görmeden bile yayılabilir.

Çoğu insanda yaralar gelir ve gider, ancak virüs yaşam için vücutta kalır. Bazen semptomlar yoktur çünkü virüs sinirlerde “saklanmaktadır”. HIV ile yaşayan bazı kadınlar, HIV bulaşmadan önce bu tür kabarcıklar ya da kaşıntılar görmediler ve bir “salgın” ortaya çıktığında şaşkına döndüler.

Genital HSV-2 enfeksiyonu kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Buna ek olarak, HIV ile yaşayan kadınların herpes salgınlarının tedavisinde daha sık veya zor olabilir. Herpes için herhangi bir tedavi mevcut değildir, ancak , antiviral ilaçlar, günlük olarak alınırsa salgın sayısını azaltabilir ve en kısa sürede semptomlar alındıklarında salgınları azaltabilir ve onları daha da şiddetli hale getirebilir.

Val.-.trex de enfeksiyonun başkasına geçme riskini azalttığı görüldü. Gebe kadınlar herpes’i bebeklerine geçirebilir, bu nedenle genital herpesiniz varsa veya hamile veya hamile kalmayı planlıyorsanız , kadın doğum uzmanınıza bildirmeniz önemlidir.

Từ khóa » Hsv 2 Kan Testi